Hoppa till sidans innehåll

Stark 80-talstrio


Underbara TENNIS!


Vellinge TK:s "Grand Old Lady", Alfhild Albertson flankerad av två stycken välmeriterade gentlemän, nämligen Hasse Olsson och Bengt Walle.

Denna trio är något helt unikt inom svensk idrott. Näppeligen finns det någon annan idrottsgren, som kan visa upp tre personer, som fortfarande (Red anm: 1985) är aktiva inom den sport, som de började aktivt inom redan på slutet av 20-talet och början av 30-talet.

Alfhild Albertson född 1917. Namnet "Affa" har de flesta tennisaktiva i sydsverige ej kunnat undgå att lägga på minnet.

Hon började sin karriär hemma på bondgården utanför Trelleborg 1933. En lina, som var uppspänd mellan pumpen och ett träd, fick fungera som tennisnät. Linjerna målades upp med hjälp av kalkvatten, som applicerades med hjälp av en vattenkanna. Undra på att man pratade om den underliga "tösen" runtom i de andra gårdarna.

I brist på spelstarka damer, fick Affa ofta tävla med jämnspelande herrar. Efter hand blev mixedspelet populärare och Skånes herrelit stod i kö för att få spela med "Affa". Många framgångar och många medspelares sympati har hon vunnit, bl a vann hon den åtråvärda "Dunlop-pokalen" i Trelleborg 1951, tillsammans med Solveig Gustafsson, då de spelade för SALK. I Falsterbo vann hon tillsammans med Birger Folke. En hel del DM titlar har "Affa" erövrat och en värdefull silverservis vann hon i Höllviken.

Många undgomar har hon tränat under många träningspass och även hunnit med att arbeta några år i styrelsen, bl a som vice ordförande.

Hans B. Olsson född 1913, vår mest välmeriterade spelare, som började sin karriär redan 1925 och som fortfarande (1985) är aktiv spelare. Liksom Björn Borg, har han haft Percy Rosberg som tränare och detta redan 1962 då han gick på tränarekurs för Percy.

Många tennisspelare i Vellinge har fått sina första grundlektioner av Hasse och fortfarande kommer en hel del till honom för att få hjälp med sin "backhand". Hasse blev klubbmästare redan 1931 och har sedan dess skördat många framgångar i Skåne. Han var en av initiativtagarna till Vellingespelen. Hasse Olsson och Bengt Walle var mycket framgångsrika i veterandubbel och vann bl a flera gånger i Beddingespelen.

Hasse har arbetat under många år i Vellinge TK:s styrelse och är fortfarande (1985) mycket aktiv i klubbarbetet.

Bengt Walle född 1921, klubbens ordförande under nio år och som avgick 1975, är också han mycket aktiv fortfarande.

Bengt spelade, som tidigare nämnts, med Hasse Olsson och med stor framgång. Priserna, som de båda vann tillsammans, var av blandad kvalitet. Vid något tillfälle, erhöll de varsin mycket tjusig almanacka, som dock visade sig vara från föregående år. "Parkerpennset", som de erhöll i pris, var vid upptagandet av betydligt billigare utförande än förpackningen lät göra gällande. Bengt har tillsammans med sonen Lars vunnit "Far och Son-klassen" inte mindre än fem år i sträck i Beddingespelen. Lite malört var det dock där också, då det gällde vinnarpriset, man erhöll nämligen exakt likadan "dörrkläpp" tre år i sträck.

Vi är mycket glada och stolta över att ha denna "trio" i vår klubb och hoppas att vi får se dem många år till på tennisbanorna i Vellinge.

Uppdaterad: 03 SEP 2009 18:10 Skribent: Jan Ulfshög

 

Matchi bokningssystem 

Nyhetsbrev 


Vellinge TK:s sponsorer

 

 

MÜLLERS MÖBLER

 

 

 

Bjorns

Skåneidrotten

SISU Idrottsutbildarna

 

 


FINT MINNE!

Tennisens Dag 2013-04-14


 

Integritetspolicy


Postadress:
Vellinge TK - Tennis
c/o David Löf, Skogsgatan 12
23533 Vellinge

Besöksadress:
Trädgårdsgatan
23533 Vellinge

Kontakt:
Tel: +46708189218
E-post: This is a mailto link