Hoppa till sidans innehåll

Juniorträning


Vellinge Tennisklubbs träningsupplägg följer International Tennis Federation (ITF) och Svenska Tennisförbundets koncept Play & Stay (www.tennisplayandstay.se) som delar in träning och tävling i fyra nivåer: minitennis, miditennis, maxitennis och vanlig tennis. På respektive nivå använder vi boll, racket, bana och pedagogik som är anpassade efter ålder, spelförmåga och motoriska samt fysiska färdigheter. Det gör vi för att

  • introducera tennis på ett lättsamt och lekfullt sätt,
  • skapa mer spelglädje genom att möjliggöra längre bolldueller,
  • enklare kunna träna in rätt teknik, då anpassade bollar och banor ger långsammare spel,
  • ge alla, oavsett nivå, glädjen att redan efter några träningspass kunna serva, spela och räkna poäng, samt
  • intressera fler för att delta i tävlingar.

På alla träningsnivåer har vi träningspass som varar i en timme, och träningsgrupper med max fyra elever per tränare. När vi sätter samman grupper, strävar vi alltid efter att eleverna passar ihop spelmässigt, samt även socialt och åldersmässigt.

Minitennis

Minitennis rekommenderar vi för alla barn i åldern 6-7 år, samt för nybörjare upp till 10 års ålder.

Minitenniselever har ett träningspass per vecka och spelar alltid inomhus, med flera träningsgrupper på olika banor samtidigt. Ett träningspass inleds med en gemensam samling och uppvärmning. Därefter blandar vi teknikträning med lek (med eller utan boll för att träna bollkänsla och motorik) och enkla tävlingsmoment. Träningspasset avslutas med gemensam lek och nedtrappning med enkel styrketräning. Teknikträningen fokuserar på grundslag (forehand, backhand, volley och serve) och poängräkning.

Minitennis spelar vi på banor i samma storlek som badmintonbanor och med nät som är lägre än vanliga tennisnät. Bollarna är lite större än vanliga tennisbollar och är antingen gjorda av skumgummi eller filt. De är 75 % långsammare än vanliga tennisbollar. Bollarna kallas minitennisbollar eller "Steg 3 bollar" och kan ha olika utseende beroende på tillverkare och material.

Läs mer ...

Miniboll

Exempel på bollar

Som hjälpmedel för att avgöra när en tenniselev är mogen att flytta upp till nästa träningsnivå använder vi vårt Teknikmärke.

I mån av plats erbjuder vi även barn i åldern 4-5 år att börja med minitennis. För dessa barn består träningen till största delen av lek, där vi på olika sätt övar mycket på koordination med boll och racket. Vi tränar även på de enklaste grunderna i tennisen.

Miditennis

Miditennis är avsett för barn som klarat teknikmärket för minitennis och för nybörjare som är äldre än 10 år.

Miditenniselever tränar ett eller flera pass per vecka, efter eget önskemål. Träningspassen inleds med inbollning och lägger sedan stor fokus på grunslagsteknik (forehand, backhand, volley och serve). Teknikträningen varvas med olika former av enklare spelövningar och match.

För att få ut så mycket tennis som möjligt av träningspasset, behöver alla elever komma före utsatt träningstid (minst 10 minuter) för att värma upp ordentligt inför timmen.

Miditennis spelar vi på vanliga tennisbanor med längden förkortad till ¾ av normal längd. Vi använder vanliga tennisnät. Bollarna är konstruerade som vanliga tennisbollar, fast är mjukare och 50 % långsammare. Bollarna kallas midibollar eller "Steg 2 bollar" och kan ha olika utseende beroende på tillverkare.

Läs mer ...

Midiboll

Exempel på bollar

 

Maxitennis

Maxitennis är avsett för barn som klarat teknikmärket för miditennis.

Maxitenniselever tränar ett eller flera pass per vecka, efter eget önskemål. Träningspassen inleds med inbollning och lägger sedan fokus på finslipning av grundslag, mer avancerad teknik som t.ex. slice och stopboll, samt mer matchinriktade spelövningar.

För att få ut så mycket tennis som möjligt av träningspasset, behöver alla elever komma före utsatt träningstid (minst 10 minuter) för att värma upp ordentligt inför timmen. För att må riktigt bra efteråt, bör också eleverna avsluta efter träningstimmen med nedvarvning och stretching.

Maxitennis spelar vi på fullstora tennisbanor med vanliga tennisnät. Bollarna är konstruerade som vanliga tennisbollar, fast är mjukare och 25 % långsammare. Bollarna kallas maxibollar eller "Steg 1 bollar" och kan ha olika utseende beroende på tillverkare.

Läs mer ...

Maxiboll

Exempel på bollar

 

Vanlig tennis

Vanlig tennis är avsett för barn och ungdomar som klarat teknikmärket för maxitennis.

Träningsupplägget är det samma som för maxitennis.

Vanlig tennis spelas naturligtvis på fullstor bana, med vanlig tennisboll.

Junior är man i VeTK till och med det år man fyllt 19 - året man fyller 20 övergår man till vuxenkategorin.

Techifibre xone

Vanlig boll

Uppdaterad: 12 SEP 2016 15:41

Postadress:
Vellinge TK - Tennis
c/o Ulf Gustafsson, Rödhakegatan 41
23538 Vellinge

Besöksadress:
Trädgårdsgatan
23533 Vellinge

Kontakt:
Tel: +46708189218
E-post: This is a mailto link

Se all info