SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Vellinge Tennisklubb

Träningsupplägg i vår barn och ungdoms tennisskola

Vellinge Tennisklubbs träningsupplägg följer International Tennis Federation (ITF) och Svenska Tennisförbundets koncept Play & Stay (www.tennisplayandstay.se) som delar in träning och tävling i fyra nivåer: minimidimaxi och juniortennis med hård boll. På respektive nivå använder vi boll, racket, bana och pedagogik som är anpassade efter ålder, spelförmåga och motoriska samt fysiska färdigheter. Det gör vi för att

  • introducera tennis på ett lättsamt och lekfullt sätt.

  • skapa mer spelglädje genom att möjliggöra längre bolldueller.

  • enklare kunna träna in rätt teknik, då anpassade bollar och banor ger långsammare spel.

  • ge alla, oavsett nivå, glädjen att redan efter några träningspass kunna serva, spela och räkna poäng, samt

  • intressera fler för att delta i tävlingar.

På alla träningsnivåer har vi träningspass som varar i en timme, och träningsgrupper med max fyra elever per tränare. När vi sätter samman grupper, strävar vi alltid efter att eleverna passar ihop spelmässigt, socialt och åldersmässigt.

 

Minitennis (röd)

 

Minitennis är ett perfekt sätt för de yngsta barnen att komma igång med tennisen. Minitennis är en tennisform som går ut på att väcka barns intresse för tennis i tidig ålder.

Minitennis rekommenderar vi för alla barn i åldern 6-9 men vi tar också alltid hänsyn till barnets nivå.

Minitenniselever har ett träningspass per vecka med flera träningsgrupper på olika banor samtidigt max 5 spelare/tränare och bana. Ett träningspass inleds med en gemensam samling och uppvärmning. Därefter blandar vi teknikträning med lek (med eller utan boll för att träna bollkänsla, koordination, snabbhet, styrka och balans) och enkla tävlingsmoment. Barnen lär sig hur man räknar och vilka regler som gäller vid natch. Träningspasset avslutas med gemensam lek.Teknikträningen fokuserar på grundslag (forehand, backhand, volley och serve) och poängräkning.

Minitennis spelar vi på minitennisbanor. Bollarna är lite större än vanliga tennisbollar och är antingen gjorda av skumgummi eller filt. De är 75 % långsammare än vanliga tennisbollar för att stimulera teknik och rörelsemönster. Det är tränarna som bedömer vilken nivå som passar bäst för eleven.

Träning: Lördagar 9-10 och 10-11

Tävlingar: So Tour (se under fliken tävlingar)

Interna tävlingar

 
Miditennis (orange)

Miditennis är avsett för barn som lärt sig grunderna i tennisteknik från minitennis, ålder 7-10 men vi tar också hänsyn till barnets nivå.

Miditenniselever tränar ett eller flera pass per vecka, efter eget önskemål max 4 spelare/bana. Träningspassen inleds med inbollning och lägger sedan stor fokus på grundslagsteknik (forehand, backhand, volley och serve). Teknikträningen varvas med olika former av enklare spelövningar och match. Vi fortsätter att träna på  koordination, snabbhet, styrka och balans. Eleverna skall kunna räkna och förstå reglerna vid matchspel.

För att få ut så mycket tennis som möjligt av träningspasset, behöver alla elever komma före utsatt träningstid (minst 10 minuter) för att värma upp ordentligt inför timmen.

Miditennis spelar vi över det stora nätet med anpassad banstorlek. Bollarna är 50 % långsammare än en vanlig tennisboll för att stimulera teknik och rörelsemönster. Det är tränaren som bedömer vilken nivå som passar bäst för eleven.
Träning: Alla dagar i veckan.
Tävlingar: So Tour (se under fliken tävlingar)
Interna tävlingar
 
Maxitennis (grön)
 

Maxitennis är avsett för barn som spelat miditennis och nu är redo att ta steget ut och spela med en lite hårdare boll på hela banan, ålder 9-12 men vi tar också hänsyn till barnets nivå.

Maxitenniselever tränar ett eller flera pass per vecka, efter eget önskemål, max 4 spelare/bana.Träningspassen inleds med inbollning och lägger sedan fokus på finslipning av grundslag, mer avancerad teknik som t.ex. slice och stopboll, samt mer matchinriktade spelövningar.

För att få ut så mycket tennis som möjligt av träningspasset, behöver alla elever komma före utsatt träningstid (minst 10 minuter) för att värma upp ordentligt inför timmen. För att må riktigt bra efteråt, bör också eleverna avsluta efter träningstimmen med nedvarvning och stretching.

Maxitennis spelar vi på fullstora tennisbanor med vanliga tennisnät. Bollarna är 25% långsammar än en vanlig tennisboll. Det är tränaren som bestämmer vilken nivå som passar bäst för eleven.

Träning: Alla dagar i veckan.

Tävlingar: So Tour och andra tävlingar (se under fliken tävlingar)

Seriespel, interna tävlingar
 
Våra sponsorer